måndag 20 juli 2015

Drakbåtseuropamästerskap i Auronzo Di Cadore, Italien 2015

Korta versionen:
Vi kom, vi såg, vi segrade!
Extended version med analyser, miljöbeskrivningar och känslan i loppen
Geografilektionerna i mellanstadiet nämnde aldrig Auronzo. Denna bergsby i norra Italien som är omgiven av spetsiga berg, djupa skogar, forsar, dammar och ruiner. Längst ned i dalgången finns tävlingsbanan för Drakbåt. En sjö på drygt 2000 m med turkosblått vatten. Egentligen är det inte en sjö, utan en uppdämd del av floden. För det är just naturresurserna som gjorde det intressant att en gång i tiden anlägga byn. Sågverken ligger fortfarande tätt och stora kraftledningar slingrar sig ned från dammarna. Bergssluttningarna är täckta av skog, nästan hela vägen upp till 2999 m som är den högsta toppen.
Det svenska EM- laget anländer ensamma eller i smågrupper 1-2 dagar innan tävlingarna. De som är på plats kvällen innan tävlingarna deltar i paraden genom staden. Omgivna av Spanien och Ukraina håller vi ställningarna och ser till att hela Auronzos befolkning och eventuellt några italienska turister inte missar att vi är där.
Hotellet ligger en bit upp i sluttningen och kvällsmaten består av tre rätter. 1:a huvudrätten: Pasta, 2:a huvudrätten: en köttbit utan någonting till och en kakbit till efterätt. Kakbiten kan även bytas ut till rätten äpple i vatten. Till frukost är kakbuffen uppdukad. Som tur är finns det även yoghurt.
Torsdag den 2 juli, Raceday. Spänningen och förväntan ligger i luften och det beror inte enbart på att det kommer att åska senare under dagen.  Tävlingslinnena delas ut och vi tar bussen märkt Dragonboat till tävlingsplatsen. Den svenska truppen ställer upp i klasserna mix 20, mix 10, dam 10, herr 10 och master herr 10. Örnsberg tävlar även med ett klubblag. Distanserna är 200 m, 500 m och 2000m. Första dagen är det 500 m distans.
Solen värmer bra när vi kommer till tävlingsplatsen. Det är fortfarande 4 timmar till dagens första och race. Slappa!!! Simma i det 14 gradiga vattnet och heja på killarna och mixbåten. Under uppvärmningen träffas vi av de första regndropparna. Svenskarna värmer upp ute i regnet. Åskmullret hörs i bakgrunden. 2 minuter senare blixtar det runt oss och regndropparna är stora som matskedar. Inga problem, tävlingen fortsätter ändå. Svenskarna gör squats medan de andra lagen kurar i tälten. Uppvärmningen avslutas med en fågel. Vi får de andra lagens jubel för denna uppvisning och det känns lite lättare, mer roligt och mindre nervöst. Dyngsura å taggade till tänderna sätter vi oss i båten. Paddla till start. Fullt fokus nu. Bra grepp i paddeln, sträck ut. Testa en start. Vi kör 12 snabba även i 10 båten. Vid starten ligger Ungern och Ukraina redan uppställda. Det regnar och åskar, starten går. Båten vobblar en del, stapla dragen. Båten bredvid ligger jämsides. Mer vobbel, mycket vatten i båten nu. 100 m kvar, andas, 50 m vi är snabbare, å mål! Silver!!!! Sveriges damer inleder drakbåts-EM med SILVER!
Fredag den 3 juli. Det går bra nu. Faktiskt riktigt bra. Frukosten dag 2 kompletterades med tomater och ägg, yeha. Dock ingen gröt med chillinötter. Förmiddagen ägnades åt att lugna ned tävlingsnerverna genom att åka skidlift upp på 1500 m höjd, njuta av utsikten å åka rodel ned. Tokkul! Buss till tävlingsplatsen å sen var planen lugn lunch. Men istället ropades det ut att det var dags för gårdagens prisceremoni, dags å hämta silvermedaljen. Fast när...... Å hur länge varar ...en medaljcermoni? Vänta 10 minuter i skuggan av ett träd. Äta nu eller äta sen? Det blev en mix. Beställde mat men fick springa ifrån den. Grymt å stå på en prispall... Känna in känslan.... Silver....underbart.... Hungrig. Matbrickan med pasta i olivolja, pommes, mozarella å banan fanns kvar. 5 minuter till uppvärmning. Det får bli banan å lite pommes.
Uppvärmning å tagga till. 20 mannabåt mix. Paddla till start. Vattnet är iskallt, skönt. Start 500 m, Frankrike hamnar efter direkt. 250 m kvar, kan inte se de andra båtarna. 100 m kvar maxa, spätta tryck. Kraften i båten är inte på max över mållinjen, frustrerande. Det räckte ändå till Brons.
Sista racet, 200 m mix. Nu gäller det. Vi har chans på guld å ska ta det. Det regnar igen och åskan är på avstånd. Perfekt. Paddla den korta sträckan till start. Alla är tokfokuserade. Paddlarna i vattnet Attention, go! Maxfart hela vägen, 50 m kvar öka! Jubel, publiken jubel, ryssarna vinkar glatt till oss. Vann vi? Klarade vi det? Ukraina paddlar förbi å gratulerar. Vann vi verkligen? Underbart! Hoppas att det är sant. Robin kommer springandes med tävlingsresultat. Guld till Sverige! 3 tiondelar, ett drakhuvud före Ukraina. Tydligen låg vi sist till 10 m kvar då vi gick om alla andra låg. Mäktigt. Vi firar med bad i det 14 gradiga vattnet och prövar även våra färdigheter i simhopp. Sen glass Galato, det enda ord jag kan på Italienska. Med medaljerna om halsen klämtandes som en större koflock styr vi stegen mot världens godaste glasställe. EM-guld, det går bra nu!
Lördag
Ingen åska idag. 35 grader varmt. Uppvärmning i skuggan som avslutas med yoga. Vi plockar fler medaljer, av valören brons. Bronsmedaljer går dock att byta mot guld. Ryssarna tycker att brons är finare och de har problemet att bara plocka hem guldmedaljer hela tiden.
Söndag 2000 meters dagen
Sista dagen och flera 2000 meterslopp att genomföra. Två varv på bana med jaktstart. Det är tight med tiden mellan loppen. På förmiddagen körs klubbtävlingar och eftermiddagen landslagstävlingar. Men mellan 12 och 15 är det siesta, går tydligen inte att paddla då vilket gör att loppen går i ett. Andra saker som det inte heller går att göra mellan 12 och 15 är att köpa glass i stan, hur tänkte glassbutiksägarna nu?
Dags för tävling, första båten ut är 20-mix. Nu är det allvar då våra hejarklack hemma i Sverige sitter bänkade framför livestreming av loppen. Dock är det svårt att skilja oss från Ukraina då de valt samma färger på sin tävlingsdräkt. En strategisk viktig detalj är att undvika att få vatten i båten då det både gör den tyngre och ökar risken att få simma över sista biten då båten sjunkit. Någon som minst två lag fick pröva på. Tunga personer bak. Långsam paddling mot startlinjen, 10-9-8…4-5 kraftiga tag 2-1 över startlinjen. Å sen är det bara att ge järnet i 2000 m. De andra båtarna går till viss del att lokalisera med hur mycket deras trummor låter samt att snegla lite i svängarna. Första varvet avklarat, dra extra kraftigt efter svängen och håll i. Det går tyngre, vatten i båten. Med de sista krafterna plöjer vi över mållinjen. Vattnet står som en kaskad om fören, som en snöplog om vintern. Världen snurrar lite och först nu dränks fötterna i vatten. För oss som satt längst bak i båten märktes aldrig vattnet under själva racet då båten lutade framåt. Tiden räcker till en bronsplats.
Nästa 2000 metersrace går nästan direkt, å vi är redan uppvärmda. Ladda om med vatten och vätskeersättning, ut i 10-båten med damerna. Denna båt tar inte in vatten på samma sätt, risken för att simma är betydligt mindre. Spana in bergstopparna innan starten. Andas in och fokusera. 10-9….. 3-2-1 go! Stapla dragen, lättare att få till en bra takt. Det blev brons även i detta lopp. Svårt att stå på benen när vi kommer till bryggan, allt bara skakar men helt underbart. För mig var det den sista tävlingen. För halva damlaget återstod ett race och det var bara att kliva direkt ner i den båten. Sitter i skuggan och tittar på sista racet, 10-mixbåt. Ser ut som om första delen går långsamt, men de håller i och är en betydligt snabbare båt på anda varvet. Ännu ett bronslopp. Jag njuter av framgångarna på EM, solen, vyerna, vattnet i vattenflaskan och livet!

Camilla Persson - EM medaljör

Resultaten för alla landslagen under EM i Auronzo 2015:

20mix 200m - guld (första EM guldet sedan år 2000 och första någonsin i mixedklass)
20mix 500m - brons
10herr 200m - brons
10mix 200m - brons (första svenska medaljen nånsin i 10mixed!)
20mix 2000m - brons
10herr 2000m - brons
10dam 500m - silver
10dam 200m - brons
10dam 2000m - brons
10master herr 2000m - bronsInga kommentarer:

Skicka en kommentar