fredag 15 augusti 2014

55 km i en drakbåt - Dalslands Kanotmaraton +

Den 9 augusti genomförde vi, ett team drakbåtspaddlare från Malmö Kanotklubb, Dalslands kanotmaraton + i en 10-manna drakbåt. Idén kom när vi fick höra talas om ett tyskt drakbåtslag som ville komma upp till Dalsland och delta denna 55 km långa tävling. Även om en 10-manna båt är en långsammare och tyngre att driva fram än en 20-manna så kände vi ändå att vi ville ge tyskarna lite sällskap på startlinjen, för att uppmuntra och för att idén om att paddla 55 km i en drakbåt är helt tokig och bara måste testas. Drakbåtarna startade 15 minuter efter alla andra kajaker, surfskies och SUP:are. 
Vid startskottet för drakbåtarna låg vi jämsides med tyskarna och de drog iväg som skjutna ur en kanon. Efter ca 500 m hade vi kommit ikapp dom och efter 1 km låg vi lite före och ökade avståndet för varje paddeltag. Det triggade besättningen och vi såg hela tiden till att hålla distansen  till tyskarna och allt eftersom loppet fortlöpte så förlängde vi det avståndet markant. Besättningen i vår 10-manna båt till och med hoppade över pauser för att se till att hålla god marginal till tyskarna. Alla var lika ivriga över att visa vad vi gick för. 

Vi satsade på att bära vår drakbåt genom alla lyft och fick en glad överraskning då vi innan start blev informerade om att vi skulle slippa sista lyftet och istället bli slussade i Gustavsfors. Ett litet äventyr i sig.

 En eloge till alla som satt i båten och paddlade för den härliga positiva anda och med den entusiasm alla åtog sig sina uppgifter. Fantastiskt bra jobbat då vi klarade alla lyft helt själva när tyskarna hade ett supportteam på land som kom med transportvagnar så att de kunde förflytta sin båt. Och bra kämpat i motvinden och vågorna på Lelången! Vi kom i mål med tiden 6 h 28 min och vann över tyskarna med nästan hela 12 minuter. Jag ser redan fram mot nästa år! Vilka andra klubbar i Sverige tänker anta utmaningen?

//Katarina

1 kommentar: