fredag 2 augusti 2013

Malmö- Köpenhamn Tur & Retur i en OC-6:a


Den 13 juli blev det ett stort äventyr. En besättning på 9 personer paddlade OC-6:an till och från Köpenhamn.
 
Vi samlades 09.00 på klubben för genomgång av detaljer och för att rigga OC-6:an. Allt måste noga kontrolleras och förberedas för en så lång paddling över sundet. Riggning mellan ama (stödet sidan om båten)och båten måste vara kontrollerad så att allt är helt sedan skall båten säkerhetsriggas med spännband, en extra lina som förbinder de båda iakosarna (länkar mellan båt och ama) så att man kan lägga extra vikt på ama sidan om det behövs i en nödsituation. Extra paddlar monteras också och kapell ska på. Sedan skall alla tänkbara springor tejpas för att man inte ska få in för mycket vatten i båten under paddlingen. Samtliga paddlande hade vätskesystem typ vätskeryggsäckar för att ha vatten lättillgängligt hela tiden.
 
 

11.00 lämnade vi klubben och stannade sedan till i Dockan för att invänta vår följebåt. Strax innan 12 var det äntligen dags och första gänget, Simone, jag, Pelle, Jonatan, Camilla och Katarina att ge oss ut på sundet. I följebåten satt Philip, Niclas och Christoffer samt vår extra support för dagen Mette, Alan och Alans son. Alan ställde upp med sin motorbåt som följebåt.
   
Fösta etappen blev till ön Flakfort utanför Köpenhamn där vi åt en mycket god lunch. Andra etappen blev sedan in till hamn i Köpenhamn. Här byttes delar av besättningen. Framåt 18-tiden bar det sedan hemåt igen med följande besättning i OC-6:an jag, Katarina, Niclas, Jonatan, Philip och Christoffer. 
 

Hela dagen bjöd på underbart väder och härlig energi från samtliga. De som satt i följebåten var hela tiden med och hejade på och uppmuntrade de som paddlade. På vägen ut hade vi som paddlade inte riktigt något riktmärke för Flakfort syns inte riktigt från Malmö men vi fick hjälp med riktningen av följebåten hela vägen. På vägen hem blev det en lång färd mot Turning Torso. Bitvis kändes det som vi aldrig kom närmare. Sista timmen var jag riktigt trött men tillslut nådde vi ändå vår välkända hemmafyr (”Råttfällan”) och av nån märklig anledning infann sig den där extra energin som tar en in i kanalen förbi kasinot och sen mot vyn när man ser möllan och slutligen klubbhuset som speglar sig i kanalen. Magiskt hemma igen efter en helt underbar tur över sundet. Det blev totalt mellan 60 och 65 km så efter lite go grillning var det inte konstigt att det fortfarande gungade lite när huvudet mötte kudden på kvällen. Denna dag var även Niclas (min bror) födelsedag så för honom var det extra roligt att få fira dagen med OC:6 ans premiärtur över sundet. Detta äventyr gav helt klart mersmak och till Köpenhamn kommer vi säkert paddla igen.

 
Ett stort tack till Simone som lyckades ordna en följebåt, till Alan som ställde upp med sin båt samt Katarina för all planering och organisation utan er hade detta härliga äventyr inte blivit av.
/Caroline 
 
 
 
 
 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar